Interview Annasjouk Nijhof

Wie ben je en wat heb je met geloofsopvoeding? 

Ik ben Annasjouk Nijhof. Ik werk bij Opwekking-Timotheüs voor de pijler geloofsopvoeding. Ik ben algemeen coördinator van het Kinderplein op de Pinksterconferentie. Daarnaast ben ik coördinator van de trainingen over geloofsopvoeding die we geven aan ouders en kerken in het hele land. Ik heb mijn hele leven al veel en alles met geloofsopvoeding. Ik geloof dat God mij elke keer weer passie en vuur geeft, zodat ik ouders en kerken in beweging mag zetten voor geloofsopvoeding. Het is mijn verlangen dat kinderen hun eigen relatie met Jezus mogen opbouwen en dat ouders hen daarin voorgaan.

 

Waarom ben jij zo enthousiast over de leeftijdsfase 0-4 jaar? Een ouder vroeg laatst op een Maak ze sterk avond: ‘Waarom zou je daar zoveel in investeren, als ze alles wat je op die leeftijd vertelt toch weer vergeten?’

Ik kan mij die uitspraak goed voorstellen, maar ik noem deze fase ‘van levensbelang’. We onderschatten denk ik heel vaak hoe belangrijk die eerste jaren zijn. Ik was een keer in een kerk waar de crèche viel onder de facilitaire dienst. Inmiddels is dat in die kerk wel veranderd, maar het laat wel zien hoe deze fase vaak wordt onderschat. In deze levensfase leggen we een fundament die bepalend is voor het leven van kinderen. Denk aan een klein plantje, waar het eerste groene sprietje boven de grond komt. Je gaat het begieten en verzorgen. Je ziet nog helemaal niets van het effect van wat je doet. Pas als het plantje groter wordt, zie je het resultaat van alles wat je hebt gedaan. Zo is het met kleine kinderen ook. Je ziet nog niet hoe jouw zorg en opvoeding ertoe doen.
Wat ik ook mooi vind aan deze vergelijking is dat een plantje veel groeikracht heeft. Het groeien in zichzelf is niet aan ons. Het is God die het kind laat groeien. Het is God die dat erin legt en wij mogen daar mee bezig zijn.

 

Hoe kun je als ouder van jonge kinderen geloofsopvoeding inpassen in je drukke bestaan?

Het belangrijkste om je te realiseren is dat geloofsopvoeding 24/7 is. Het is niet alleen bidden, Bijbellezen en naar de kerk gaan. Het is wie je bent, hoe je praat over anderen, hoe je met je kinderen omgaat als ze iets gedaan hebben wat niet oké is en hoe je ze liefhebt. Het gaat over je eigen relatie met God. Wat zien jouw kinderen daar van? Hoe merken ze dat? Relax! Je hebt het al druk genoeg. Besef dat wie jij bent al heel veel laat zien van wie Jezus is en hoe je in je dagelijks leven met Hem kunt leven, met vallen en opstaan.

In ons drukke bestaan – wat we allemaal herkennen – is het belangrijk om steeds weer te bepalen waar je prioriteiten liggen. Je hebt een drukke baan en je hebt beperkt tijd. Welke keuzes maak je als gezin als een leven met Jezus belangrijk voor je is? Hoe ga je met de maaltijden om, wat voor kleding koop je wel en welke niet, wat lees je, wat kijk je, wat doe je op zondagochtend? Bedenk wat voor jullie gezin belangrijke (Bijbelse) waarden zijn. Als gastvrijheid belangrijk voor je is, hoe geef je daar dan vorm aan? Hoe laat je merken dat vriendjes en vriendinnetjes welkom zijn bij het eten? Hoe begin je dan de maaltijd? Als vergeving vragen en elkaar vergeven belangrijk is, hoe ga je dan om met ruzie en het weer goed maken? Ik daag je uit om stil te staan bij de keuzes die je kunt maken en de prioriteiten die je stelt om iets te laten zien van je leven met Jezus.

 

Heb jij tips voor boeken, apps en websites?

Het boek Mosterdzaadjes gaat echt over geloofsopvoeding bij hele jonge kinderen. Het is heel praktisch en zet je aan het denken. Wat ik ook zou adviseren: ga op zoek naar een Bijbel die bij je past. www.kinderbijbel.nl helpt je bij het kiezen van een bijbel, want er zijn er zoveel. De keuze is afhankelijk van de samenstelling van jouw gezin en van wat jij belangrijk vindt. Er zijn ook goede platforms op sociale media waar je vragen kunt stellen, dingen kunt delen, etc. Bijvoorbeeld: Christelijk opvoeden (Facebook) of Power to the mama’s (website, Facebook, Instagram). En de Pinksterconferentie natuurlijk! Het is een plek waar jij en je kinderen andere christenen kunnen ontmoeten. Het Kinderplein is een plek waar we merken dat God kinderen aanraakt, de programma’s hebben impact op hun leven. En als je er dan toch bent, kom dan samen met je kind naar de workshop voor ouders en kinderen sámen. We noemen het ‘geloofsopvoeding in de praktijk’. Laat je inspireren. Voor meer info over de Pinksterconferentie: www.opwekking.nl.

 

Wat is jouw belangrijkste advies aan jonge ouders?

Mag ik er ook twee geven? 🙂

  1. Wacht en verwacht. Al die dingen die we hebben genoemd, kunnen je het gevoel geven: pfff, ik moet al zoveel. Dan zeg ik… ‘wacht en verwacht het van God!’. Hij is degene die jou kracht en inzicht wil geven. Als ik kijk naar de ouders in de Bijbel, dan zijn dat geen perfecte ouders. Ze maken fouten en toch nemen hun kinderen soms hele belangrijke plaatsen in in Gods Koninkrijk. Gelukkig hangt het niet alleen van ons als ouders af! Bid, wacht en verwacht het van Hém. Het geeft mij rust dat ik mijn kinderen in Gods handen kan leggen. Als ze dingen doen waarvan ik denk: ‘HELP, ik zou eigenlijk willen dat je iets meer naar links of naar rechts gaat’, leg ik ze in Zijn hand en vraag ik om wijsheid wat ik ermee kan doen.
  2. Praat en deel je leven met andere ouders. Zoek ze op in je kerk en in je buurt. Praat met hen over je kinderen, over opvoeden en geloofsopvoeding. Of ga nog een stapje verder, bouw aan een ‘gemeenschap van gezinnen’. Met 4, 5 gezinnen samen optrekken en bouwen aan relaties tussen ouders, tussen kinderen, maar ook tussen ouders en kinderen. Op die manier kun je van betekenis zijn voor elkaar in de opvoeding. Voor kinderen, zeker als ze wat ouder zijn, is het belangrijk dat ze ook andere volwassenen hebben dan hun ouders met wie ze kunnen sparren en aan wie ze zich kunnen spiegelen. Ik ben laatst met mijn nichtje van zestien uit eten geweest. Dat is zo waardevol! Voor haar, voor mij, maar ook voor haar ouders. Ze stelt mij vragen om eens te checkten hoe ik erover denk en zet dat dan af tegen wat haar ouders zeggen. Ga met andere gezinnen naar het bos, naar het zwembad, organiseer een filmmiddagje of ga samen eten. Ik hoorde laatst van gezinnen die met elkaar ontbijten en daarna met z’n allen naar de kerk gaan. Al deze voorbeelden, het zijn oefenplekken voor kinderen en ouders om samen ons leven met Jezus te leven.

 

Meer weten?

Je kunt contact opnemen met Annasjouk via [email protected] of kijk op www.opwekking.nl/timotheus.

 

Stichting Maak ze sterk

Bathseweg 50
4411 RK Rilland
www.maakzesterk.nl
[email protected]

Zakelijke informatie

KvK: 72581719
ING: NL13INGB0009034463
Algemene voorwaarden

Privacy beleid
Disclaimer